Önskan om ett starkt tilltal. Direkt. Om ett laddat ämne.

 

Stora verk, de växer fram under en intensiv måleriakt med mitt sätt att oavbrutet måla över, ompröva, osäkra balansen, Ingenting är säkert, förlora kontrollen, in i det okända. Havet visar mig livets olika sidor och ger mig möjlighet att kommunicera och tänja på gränser. Veta sitt ursprung, skapa sin identitet.

Man vistas i rummet och blir omsluten av stora intagande, laddade målningar tillsammans med rörlig bild med sitt intensiva innehåll. Vara i havet.
Från måleri till rörlig bild är steget inte långt för mig. Förgängligheten i tekniken, det sårbara i naturen. Började med rörlig bild 1992, ganska tidigt. Även med analog video. Animering på Konstfack och alternativa experiment i en grupp på biografen Zita.

Helheten i rummet, känslan av havets påtagliga närhet, väggpartier mellan verken ger en kort paus, ett andetag, en tanke. Omslutande känsla. Som liten var jag med min familj i Spanien, jag upplevde värmen, solen och havets vågor. Kan skapa trygghet eller rädsla.

Mina verk har tillkommit under en lång tid. Det har varit nödvändigt för mig att hitta ett sätt att uttrycka det jag känner. Jag når ner i min barndom genom mitt motivval.
Jag önskar att min konst räddar mig. Mänsklighetens räddning kan vara havets energi. Jag känner ödmjukhet inför mitt ämne. Vill tränga in och upprepar mitt motivval för att nå pudelns kärna, det innersta, och av behovet att måla hav som jag inte kan stå emot. Identifierar mig med havet som om det vore min själ. Hur reparera det vi gör med naturen? Bandet mellan människan och havet. Kan samhället ta hand om hanteringen av havet?

Jag trivs alltid nära forsande vattenfall, älvar, starka strömmar, de är för mig mycket laddade platser. Jag känner mig närvarande och de uttrycker en styrka som jag kan behöva för att leva.

Havet är en del av min person.
Havet är allmänt, alla äger det, alla behandlar det illa, alla älskar det, alla respekterar det, alla vet hur det ser ut, alla vet vad det är. Och sen då?

Ann Frössén

September 2008

back